Doordat je achter je bureau vaak in een bepaalde houding zit nemen je spieren ook een bepaalde stand aan. Wanneer je een verkeerde houding aanneemt, kan dit tot rug- en nekklachten leiden. Het is dan ook goed om tussendoor te stretchen.
Verder zitten mensen niet alleen op het werk veel, maar ook buiten het werk om. In het filmpje zie je wat het gevaar is van een zittend leven.
Alleen bewegen buiten het werk om is dus niet voldoende. Probeer ook tijdens je werk tot bewegen te komen.
Kom in beweging!
Omdat je veel in dezelfde houding zit tijdens het werken is het goed om tussendoor te stretchen. In deze training geven we regelmatig nieuwe oefeningen mee die je makkelijk tussendoor kunt doen, zittend op je stoel of staand achter je bureau.
Zorg ervoor dat je rechtop zit of staat tijdens het doen van de oefeningen. Het zijn vooral nek- en schouderoefeningen omdat hier vaak de eerste klachten ontstaan.
Voer deze gelijk uit zodat je op het werk goed weet wat je kunt doen. De eerste oefening volgt nu.
Oefening 1: de schouderstretch
- Hef je schouders zo hoog mogelijk richting je oren
- Houd dit 2 seconden vast
- Ontspan weer door je schouders te laten zakken
- Doe dit 8-10 keer
De beweegrichtlijn
De Gezondheidsraad heeft richtlijnen opgesteld om mensen te motiveren meer te bewegen.
In 2017 is de beweegnorm aangepast. De nieuwe beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen houdt in:
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
- Lever minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
- Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
- En: voorkom veel stilzitten.
De Gezondheidsraad benadrukt dat de beweegrichtlijn voor volwassenen een minimumrichtlijn is. Het is om mensen met een inactieve leefstijl te motiveren in beweging te komen. Mensen die aan deze richtlijn voldoen, kunnen door meer te gaan bewegen verdere gezondheidswinst behalen.
Om inzicht te krijgen in hoeveel je dagelijks beweegt zijn er verschillende apps ontwikkeld. Op de meeste smartphones zit automatisch een stappenteller verwerkt in de gezondheidsapp, en anders kun je een stappenteller-app downloaden.
Ook zijn er apps die beweging zoals hardlopen of fietsen bijhouden, bijvoorbeeld Moves, Human, Runkeeper en Strava. Verder zijn er fysieke stappentellers en zogenaamde Fitbits verkrijgbaar om je dagelijkse activiteiten te meten.