Quantore is vastbesloten om de juiste richting op te blijven gaan

Romijn Office Supply uit Zoetermeer is inmiddels al meer dan 10 jaar aangesloten bij inkooporganisatie Quantore, dat al meer dan 100 jaar specialist is in de inkoop en distributie van artikelen voor de kantooromgeving en magazijn. 

Bij Quantore staat duurzaamheid hoog op de agenda. De coöperatie zet grote stappen om zowel intern als extern een verschil te maken op het gebied van verantwoord ondernemen. In een gesprek met Dennis Albers, Manager Inkoop, en Ilse Eijkelkamp, Adviseur Duurzaamheid, wordt duidelijk hoe Quantore continu werkt aan het verduurzamen van zowel de bedrijfsvoering als het assortiment. Van het behalen van belangrijke certificeringen tot innovatieve samenwerkingen, duurzaamheid is een steeds belangrijker onderdeel van de strategie van Quantore.

Geen nieuw thema 

Duurzaamheid is voor Quantore geen nieuw thema. Al een aantal jaren zet de coöperatie het beste beentje voor om bij te dragen aan een betere toekomst. Als coöperatie van meer dan 100 jaar oud, heeft de organisatie zich regelmatig opnieuw moeten uitvinden. Quantore voelt ook nu de urgentie om zich klaar te maken voor de toekomst. Veel losse initiatieven werden gebundeld en commitment werd afgegeven aan EcoVadis. Dennis zegt hierover: “Een van de grootste mijlpalen die Quantore het afgelopen jaar heeft behaald, is het verkrijgen van de zilveren EcoVadis-medaille. Deze internationale certificering plaatst ons bedrijf in de top 14% van bedrijven wereldwijd op het gebied van duurzaamheidsprestaties.” 

Voor Quantore is dit een belangrijk resultaat, maar ook een signaal dat er meer werk aan de winkel is. “We zijn trots op deze prestatie, maar willen onszelf blijven uitdagen. Ons doel is nu de gouden EcoVadis-certificering te behalen, wat betekent dat we ons bij de top 5% van de deelnemende bedrijven zullen voegen,” vertelt Ilse. “Binnen Quantore is er veel aandacht voor training en ontwikkeling van medewerkers en veilig en prettig werken. Verder zetten we in op het verminderen van onze CO2-impact. Door ons commitment aan de CO2-prestatieladder, blijven we onszelf uitdagen onze CO2-uitstoot verder te reduceren. Een concrete maatregel die bijdraagt aan dit doel is bijvoorbeeld de verbouwing van de kantoren van het Quantore-pand, waarbij het pand bijna volledig van het gas af gaat.”  

Samenwerken in de keten  

Duurzaamheid is echter niet iets dat Quantore alleen kan bereiken. Ketenverantwoordelijkheid speelt een belangrijke rol in de kantoorbranche, en daarom werkt Quantore nauw samen met partners. “Onlangs hebben we een workshop georganiseerd met enkele van onze leveranciers om duurzame samenwerkingen te bevorderen.” legt Dennis uit. “Door dit soort initiatieven op te tuigen en kennisdeling actief te stimuleren, laten we zien dat samenwerking noodzakelijk is om de juiste  impact te maken op het gebied van duurzaamheid. En dat kun je alleen samen.”   

CO2-uitstoot van assortiment in kaart brengen 

Een belangrijke ontwikkeling is de samenwerking met Vaayu, een toonaangevende softwareleverancier voor het in kaart brengen van CO2-emissies van productassortimenten. Deze samenwerking stelt Quantore in staat om de CO2-voetafdruk van het gehele assortiment te meten. “Dit is voor ons echt een doorbraak,” zegt Dennis enthousiast. “We willen onze leden en eindgebruikers helpen verantwoorde keuzes te maken. Door hen te laten zien wat de CO2-impact van een product is, kunnen zij bewustere beslissingen nemen.” 

Deze data op productniveau zijn niet alleen belangrijk voor leden en klanten, maar ook voor de toekomst van Quantore zelf. Nieuwe wetgeving, zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en EUDR (European Union Deforestation Regulation), verplicht bedrijven in toenemende mate transparant te zijn over hun milieuprestaties en keten. “Door nu te werken aan het in kaart brengen van impact, risico’s en kansen op het gebied van milieu, sociaal en governance, onze waardeketen en CO2-uitstoot, bereiden we ons goed voor op de toekomst,” legt Ilse uit. 

Naast het meten van de CO2-uitstoot, is Quantore ook trots op de verschillende certificeringen die ze in huis hebben, zoals FSC, PEFC, ISO en SKAL. “Deze certificeringen tonen aan dat we voldoen aan internationale normen op het gebied van milieu, kwaliteit en veiligheid,” aldus Dennis. “Zo garandeert het FSC-keurmerk bijvoorbeeld dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen, en zorgt de SKAL-certificering ervoor dat biologische producten aan de strengste eisen voldoen.” 

Toekomstplannen 

Duurzaamheid binnen een branche waar verbruiksartikelen de norm zijn, blijft een uitdaging. “We hebben al veel bereikt, maar moeten onszelf blijven uitdagen om nog verder te gaan,” zegt Ilse. Door nauw samen te werken met partners binnen de keten en daarbuiten, en te blijven streven naar verbetering via onafhankelijke duurzaamheidinitiatieven, certificeringen en agendasetting, zet Quantore duidelijke stappen richting een duurzamere toekomst. “Duurzaamheid is een continu proces,” sluit Dennis af. “En we zijn vastbesloten om de juiste richting op te blijven gaan.” 

Wilt u meer informatie over duurzaamheid of kantoorartikelen. Neem dan contact op met team Romijn Office Supply via info@romijnofficesupply.nl of 079 – 888 33 75 . 

Of deel dit artikel via Whatsapp
.